Zwangerschap

Is de zwangerschapstest (eindelijk) positief? Tijdens de zwangerschap kan je bij Bloei terecht voor een individuele zwangerschapsbegeleiding. Wij nemen voldoende tijd voor jou en je kindje.

Begeleiding door een vroedvrouw

Kinesitherapie

Begeleiding door een doula

Osteopathie

Psychologische begeleiding

Voedings –

begeleiding

Begeleiding door een vroedvrouw

Wanneer maken jullie best deze afspraak?

Je kan bij jouw vroedvrouw al terecht van zodra de zwangerschapstest positief is. Zij kan de eerste bloedafname doen om de zwangerschap te bevestigen. Tijdens de eerste kennismaking bespreken we hoe we de verdere opvolging van jouw zwangerschap zullen inplannen afhankelijk van de geplande afspraken met de gynaecoloog. Jouw vroedvrouw ziet jullie graag één keer per maand tijdens de zwangerschap. Naar het einde van de zwangerschap is dit eerder wekelijks. Tijdens de zwangerschap hebben jullie recht op 12 consultaties met de vroedvrouw. Deze worden terugbetaald door de mutualiteit (zie tarieven).

Hoelang duurt deze afspraak?
Jouw vroedvrouw maakt graag tijd voor jullie. Deze afspraak duurt ongeveer anderhalf uur.

Welke vragen worden er tijdens de eerste consultatie gesteld?

 • hoe gaat het met jullie?
 • hoe verloopt de zwangerschap voor jullie?
 • wie zijn jullie?
 • vragen over voeding, beweging, gewicht, roken…
 • hoe ziet jullie medische en familiale voorgeschiedenis er uit?
 • gebruiken jullie medicatie?

Tijdens de eerste consultatie wordt er een dossier aangemaakt. Vergeet zeker het moeder-kindboekje (van Kind & Gezin) niet. In dit boekje vult je vroedvrouw, samen met de gynaecoloog, de evolutie van de zwangerschap in. Al deze vragen worden gesteld met het oog op het beleven van de meest gezonde zwangerschap voor jullie als toekomstige ouders.

Welke onderwerpen worden er besproken tijdens een consult?

 • verloop van de zwangerschap?
 • ontwikkeling van de baby?
 • voorbereiding op arbeid, bevalling, kraamperiode en babyvoeding
 • startbedrag Groeipakket, kraamzorg
 • attesten zoals zwangerschapsattest, bewijs voor de trein, attest voor het startbedrag van het Groeipakket, attest wettelijke afwezigheid zwangerschapscontroles

Welke onderzoeken worden er uitgevoerd?

 • gewichtscontrole
 • bloeddrukcontrole
 • bloedafname of urinecontrole
 • groei van de baarmoeder
 • controle van de hartslag van de baby (vanaf 12 weken)
 • de suikertest
Maak hier een afspraak

Begeleiding door een doula

Een doula wordt ook wel een geboortecoach genoemd. Samen met haar gaan jullie op pad om jullie geboorteverhaal te schrijven. Jullie staan hierbij centraal. Als doula stemt Elien haar af op jullie behoeftes om jullie te ondersteunen tijdens jullie zwangerschap en de geboorte van jullie kindje.

Tijdens een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek leer jullie elkaar wat beter kennen. Daarin vertellen jullie aan jullie doula wat jullie verwachtingen en noden zijn. Uit dit gesprek voel je of er een klik is tussen. Dit is natuurlijk ontzettend belangrijk tijdens een doula-begeleiding.

Heb je interesse in een begeleiding door een doula tijdens de zwangerschap? Zij helpt jou tijdens verschillende contactmomenten tijdens de zwangerschap om samen jullie geboortewensen op te stellen en om jullie voor te bereiden om de geboorte van jullie kindje. Zij staat ook tijdens de zwangerschap dan steeds ter jouw beschikking! Wens je ook doula-begeleiding tijdens en na de geboorte, ook dat kan!

Maak hier een afspraak

Psychologische begeleiding

Wil je je naast het praktische stuk ook graag mentaal en emotioneel voorbereiden op je zwangerschap en kraamperiode? Bewust met je hele zijn in het ouderschap staan? Wil je graag dieper duiken in je nieuwe identiteit als mama en onderzoeken hoe je alle rollen kan be-leven zonder je moe, leeg & uitgeput te voelen? Voelt je roze wolk eerder broos aan en heb je het idee je weg, jezelf kwijt te zijn?
Dit zijn allemaal zeer herkenbare vragen die veilig gedragen worden tijdens ondersteunende therapeutische gesprekken.

Tijdens je zwangerschap duiken we dieper in thema’s als verbinding, hechting & het postpartumplan (hoe emotioneel en mentaal voor jezelf te zorgen tijdens de kraamperiode). We bereiden jou voor op een nieuwe fase in het gezin en bieden ondersteuning aan bij o.a. angsten. Ook wanneer iemand van het ouderpaar psychische problemen heeft, begeleiden we jou naar die nieuwe rol door het aanreiken van handvaten.

Wanneer maak je best een afspraak?

Doorheen het hele proces van mama-worden kan en mag je beroep doen op psychologische ondersteuning.


Hoelang duurt deze afspraak?

In een veilige en zachte omgeving zitten we een uurtje samen om in vertrouwen en met veel mildheid dieper te zakken in die stukken die je graag wil verhelderen.

Welke vragen worden er gesteld?

– Wie ben je?
– Hoe gaat het met je?
– Hoe verloopt je mama-wordingsproces?
– Waar bots je op en wil je graag verandering in?
– …

Laat de psychologen van Bloei een vertrouwenspersoon zijn voor jou, want je staat er niet alleen voor.

Maak hier een afspraak

Kinesitherapie

Ook tijdens de zwangerschap kan je al een afspraak maken bij een kinesist om jouw lichaam optimaal voor te bereiden op de zwangerschap en de bevalling. Zo reikt de kinesist jou ademhalingstechnieken en ontspannings- en persoefeningen aan. Zeker bij de geboorte van je eerste kindje kan het een geruststelling zijn om je op voorhand al te laten begeleiden. Ook bij eventuele lichamelijke ongemakken tijdens de zwangerschap kan de kinesist raad geven: denk maar aan je verzwakte bekkenbodemspieren die voor urineverlies zorgen. Ook andere spieren die onder grote druk staan tijdens de zwangerschap, worden versterkt. Dankzij een voorschrift van de gynaecoloog of huisarts voorziet de mutualiteit een terugbetaling.

Wanneer maak je best deze afspraak?

Voor zwangerschapsbegeleiding bij de kinesist kan je gedurende de hele zwangerschap bij haar terecht.

Waarvoor kan je tijdens de zwangerschap terecht bij de kinésist?

Tijdens de zwangerschap kan je al terecht bij de kinésist voor zwangerschapsbegeleiding. Zij leert je bewustwording van je zwangere lichaam, contact te maken met je kindje en ademhalings- en bekkenbodemspieroefeningen. Maar ook oefeningen samen met je partner kunnen aanbod komen. We gaan verder in op arbeid en de bevalling, welke manieren je kan toepassen om de weeën te kunnen opvangen.

Maak hier een afspraak

Osteopathie

Waarvoor kan je tijdens de zwangerschap terecht bij de osteopaat?

Wanneer je last hebt van allerlei zwangerschapskwaaltjes, maag-darmklachten, nek-rugklachten, spier-en peesklachten, … kan Lotte onze osteopaat enorm veel verlichting bieden. 

Wanneer maak je best deze afspraak?

Dit kan gedurende heel de zwangerschap

Maak hier een afspraak

Voedingsbegeleiding

Tijdens je zwangerschap treden vaak al de eerste vragen en bezorgdheden op. Ga ik een goede mama worden? Wat moet ik allemaal in orde maken? Welke impact heeft de zwangerschap op mijn lichaam? …

Angsten en onzekerheden zijn heel normaal. Belangrijk is om er niet alleen mee rond te lopen en ze bespreekbaar te maken.

Vaak wordt er tijdens de zwangerschap ook gezegd dat je moet eten voor twee! Maar hoe pak je dit juist aan? De voeding die jij eet ondersteunt de ontwikkeling en de groei van je kindje in de baarmoeder. Een gezonde en gevarieerde voeding is dus van groot belang.

Jammer genoeg word je als toekomstige mama regelmatig geconfronteerd met wat je allemaal niet mag eten. En zelfs hier zijn vaak heel wat onduidelijkheden over.

De focus zou niet mogen liggen op wat je NIET mag eten, maar op wat je vooral juist WEL mag eten.

Wanneer maak je best deze afspraak?

Je kan tijdens de hele zwangerschap terecht voor voedingsbegeleiding.

Waarvoor kan je tijdens de zwangerschap terecht voor voedingsbegeleiding?

Hoe zorg je ervoor dat er snel een lekkere en gezonde maaltijd vol essentiële voedingsstoffen op tafel komt? En wist je dat de smaakontwikkeling van je baby al start in de baarmoeder? Hoe ga je om met misselijkheid, overgeven en andere zwangerschapskwaaltjes?

Onze voedingsdeskundige helpt je graag op weg om je onzekerheden een plaats te geven en naar het beste eetpatroon voor jou en je baby!

Maak hier een afspraak