Wij zorgen ervoor dat jullie (mama & partner) de ondersteuning en voorbereiding krijgen die jullie verdienen, volledig aangepast aan jullie noden. Op die manier kunnen jullie met een gerust hart starten aan dat nieuwe hoofdstuk in jullie leven.
Begeleiding door jouw vroedvrouw
Kinderwens
Maak een afspraak nog voor het stoppen van de eventuele anticonceptiva.
Hoelang duurt deze afspraak?
Jouw vroedvrouw maakt graag tijd voor jullie. Deze afspraak duurt ongeveer één uur.
Welke vragen worden er tijdens deze afspraak gesteld?
- hoe gaat het met jullie?
- wie zijn jullie?
- vragen over voeding, beweging, gewicht, roken…
- hoe ziet jullie medische en familiale voorgeschiedenis eruit?
- gebruiken jullie medicatie?
- …
Al deze vragen worden gesteld met het oog op het beleven van de meest gezonde zwangerschap voor jullie als toekomstige ouders.
Welke onderwerpen worden er besproken?
- de menstruele cyclus en de vruchtbare dagen
- foliumzuur en andere supplementen
- voeding, beweging, gebruiksgedrag
- infectieziekten zoals toxoplasmose, CMV…
- vaccinaties
- mag ik ver reizen?
- mag ik in de sauna?
- …
Welke onderzoeken worden er uitgevoerd?
Eventueel een bloedafname.
Eén van de onderdelen die we kunnen bespreken is een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Dit draagt bij aan je vruchtbaarheid en geeft je kindje een goede start, letterlijk vanaf dag 0! Veel mama’s weten namelijk de eerste weken niet dat ze zwanger zijn, terwijl in deze weken de basis wordt gelegd voor alle lichaamsfuncties.
Voor deze afspraak vragen we om op voorhand de zwangerschapswijzer in te vullen en mee te brengen.
Zwangerschap
Je kan bij jouw vroedvrouw al terecht van zodra de zwangerschapstest positief is. Zij kan de eerste bloedafname doen om de zwangerschap te bevestigen. Tijdens de eerste kennismaking bespreken we hoe we de verdere opvolging van jouw zwangerschap zullen inplannen afhankelijk van de geplande afspraken met de gynaecoloog. Jouw vroedvrouw ziet jullie graag één keer per maand tijdens de zwangerschap. Naar het einde van de zwangerschap is dit eerder wekelijks. Tijdens de zwangerschap hebben jullie recht op 12 consultaties met de vroedvrouw.
Welke vragen worden er tijdens de eerste consultatie gesteld?
- hoe gaat het met jullie?
- hoe verloopt de zwangerschap voor jullie?
- wie zijn jullie?
- vragen over voeding, beweging, gewicht, roken…
- hoe ziet jullie medische en familiale voorgeschiedenis er uit?
- gebruiken jullie medicatie?
- …
Tijdens de eerste consultatie wordt er een dossier aangemaakt. Vergeet zeker het moeder-kindboekje (van Kind & Gezin) niet. In dit boekje vult je vroedvrouw, samen met de gynaecoloog, de evolutie van de zwangerschap in. Al deze vragen worden gesteld met het oog op het beleven van de meest gezonde zwangerschap voor jullie als toekomstige ouders.
Welke onderwerpen worden er besproken tijdens een consult?
- verloop van de zwangerschap?
- ontwikkeling van de baby?
- voorbereiding op arbeid, bevalling, kraamperiode en babyvoeding
- startbedrag Groeipakket, kraamzorg
- attesten zoals zwangerschapsattest, bewijs voor de trein, attest voor het startbedrag van het Groeipakket, attest wettelijke afwezigheid zwangerschapscontroles
- …
Welke onderzoeken worden er uitgevoerd?
- gewichtscontrole
- bloeddrukcontrole
- bloedafname of urinecontrole
- groei van de baarmoeder
- controle van de hartslag van de baby (vanaf 12 weken)
- de suikertest
Begeleiding bij arbeid
Een continue ondersteuning tijdens de arbeid en de geboorte door jouw vertrouwenspersoon heeft heel wat voordelen en kan enkel aangeraden worden!
Laat je tijdens de zwangerschap al voorbereiden door jouw vroedvrouw op de geboorte van jullie kleintje. Dit doen we dooreen de zwangerschapsconsultaties, maar dit kan ook door het volgen van de zwangerschapscursus. Dankzij de zwangerschapscursus ontdek je wat jouw opties zijn: hoe je wil bevallen (geboortewensen) en waar je wil bevallen.
Wanneer maak je best deze afspraak?
Het is aangeraden om al tijdens de zwangerschap in begeleiding te komen omdat we op die manier elkaar beter leren kennen. Jij moet je namelijk veilig kunnen voelen bij ons.
Wat kunnen we voor jou betekenen tijdens de geboorte?
Wens je graag jouw arbeid aan huis? Jouw vroedvrouw is vanaf een zwangerschapsduur van 37 weken voor jou van wacht. Vanaf het moment dat jouw arbeid start, zal jouw vroedvrouw jou thuis bijstaan en jou begeleiden en ondersteunen. Tijdens jouw arbeid waakt zij over de gezondheid van jouw kleintje en die van mama. Naarmate de arbeid vordert, zal zij jou begeleiden naar het ziekenhuis vanaf het moment dat dit nodig is, namelijk de naderende geboorte. Wanneer het kan en mag van het verloskwartier van het ziekenhuis, blijft de vroedvrouw ook in het ziekenhuis aanwezig tijdens de geboorte.
Begeleiding na de geboorte
Ook na de geboorte van jullie kindje staat het team van Bloei klaar voor begeleiding. Tijdens de eerste levensweken van jullie kleintje komt de vroedvrouw frequent langs voor medische controles, een luisterend oor en voor al jullie vragen en twijfels.
Wanneer maak je best een afspraak?
Contacteer ons tijdens de zwangerschap voor een kennismakingsgesprek zodat we mekaar al leren kennen. Ben je bevallen en last-minute een vroedvrouw aan huis nodig? Contacteer ons zo snel mogelijk zodat je vroedvrouw jullie kan bijstaan tijdens de eerste levensdagen van jullie kindje.
Hoelang duurt deze afspraak?
De geboorte vindt plaats op dag 0. Bevallen jullie in het ziekenhuis? Jullie komen gemiddeld rond dag 3 naar huis. Jouw vroedvrouw komt daarom langs op de dag dat jullie thuis komen, op dag 4, dag 5, dag 7, dag 10, dag 14, na 3 weken, na 4 weken en na 6 weken. Nood aan minder of meer bezoeken van jouw vroedvrouw? Dit is zeker mogelijk, vermits de begeleiding persoonlijk is voor elk ouderpaar! Jouw vroedvrouw mag jullie begeleiden tot de eerste verjaardag van jullie baby.
Welke vragen worden er gesteld?
- hoe gaat het met jullie?
- hoe verliep(en) de dag(en) en de nacht(en)?
- hoe lukt het met de babyvoeding?
- …
Welke onderwerpen worden er zoal besproken?
- normaal babygedrag;
- verzorging van de baby: wassen, verschonen, spoelen van de neus, navelverzorging…
- vitaminen;
- huilen;
- slapen;
- anticonceptie;
- babyblues en de (b)roze wolk;
- terug gaan werken;
- babyvoeding en overgang naar vaste voeding;
- dragen;
- …
Welke onderzoeken worden er uitgevoerd?
- bij de mama: controle van de baarmoeder, borsten, bloedverlies, wondcontrole…
- bij de baby: wegen en meten, Guthrietest (hielprik), controle van de navel, drinkgedrag, huidskleur,…