Begeleiding tijdens de geboorte

Een continue ondersteuning tijdens de arbeid en de geboorte door jouw vertrouwenspersoon heeft heel wat voordelen en kan enkel aangeraden worden!

Begeleiding door een vroedvrouw

Begeleiding door een

doula

Begeleiding door een vroedvrouw

Wanneer maak je best deze afspraak?

Laat je tijdens de zwangerschap al voorbereiden door jouw vroedvrouw op de geboorte van jullie kleintje. Dit doen we dooreen de zwangerschapsconsultaties, maar dit kan ook door het volgen van de zwangerschapscursus. Dankzij de zwangerschapscursus ontdek je wat jouw opties zijn: hoe je wil bevallen (geboortewensen) en waar je wil bevallen.

Het is aangeraden om al tijdens de zwangerschap in begeleiding te komen omdat we op die manier elkaar beter leren kennen. Jij moet je namelijk veilig kunnen voelen bij ons.

Wat kunnen we voor jou betekenen tijdens de geboorte?

Wens je graag jouw arbeid aan huis? Jouw vroedvrouw is vanaf een zwangerschapsduur van 37 weken voor jou van wacht. Vanaf het moment dat jouw arbeid start, zal jouw vroedvrouw jou thuis bijstaan en jou begeleiden en ondersteunen. Tijdens jouw arbeid waakt zij over de gezondheid van jouw kleintje en die van mama. Naarmate de arbeid vordert, zal zij jou begeleiden  naar het ziekenhuis vanaf het moment dat dit nodig is, namelijk de naderende geboorte. Wanneer het kan en mag van het verloskwartier van het ziekenhuis, blijft de vroedvrouw ook in het ziekenhuis aanwezig tijdens de geboorte.

Maak hier een afspraak

Begeleiding door een doula

Een doula ondersteunt jou en het natuurlijke proces van de geboorte van je kindje. Zij wil voor jou een emotioneel, veilige haven creëren en stimuleert je om naar je eigen lichaam te luisteren. Zij is er speciaal voor je en jouw partner om jullie emotioneel te ondersteunen tijdens het uniek proces van de geboorte. De begeleiding door een doula is als aanvulling op de medische zorg. Zij staat dus in voor het geruststellen en aanmoedigen van mama en papa, maar ook het bieden van comfort. Een doula blijft bij jou gedurende de hele geboorte, of dit nu thuis of in het ziekenhuis is.


Wanneer maak je best deze afspraak?

Wil je graag begeleid worden door een doula tijdens de geboorte? Maak zo snel mogelijk een afspraak tijdens je zwangerschap om jouw doula te leren kennen zodat zij voor jou een vertrouwenspersoon kan worden tijdens de geboorte.

Wat kan een doula voor jou betekenen tijdens de geboorte?

Vanaf 37 weken zwangerschap staat zij dag en nacht voor jullie klaar.  Wanneer de arbeid start komt zij naar jullie en blijft zij aan jullie zijde. Zij stemt af op de noden die aanwezig zijn op het moment. Zowel emotioneel (ondersteuning, aromatherapie, sfeerverlichting,…), fysiek (massage, drukpunten, pijnverlichting, ademhalings- en ontspanningstechnieken,…) als praktisch (eten en drinken, wensenlijst bespreken met zorgverleners,…). Ongeacht de duur van de geboorte blijft zij bij jullie.

Indien gewenst, maakt zij ook foto’s van dit bijzondere moment en maakt zij achteraf een placenta-afdruk.

Maak hier een afspraak